Blog

Programajánlók

Póti Sándor
2019.06.19 10:54
Programajánlók

Éppen hogy csak boldog újévet kívántunk egymásnak, a nyár már be is köszöntött. képforrás: infohodemezovasarhely.hu

 Sajnos az időjárás a májusi hónapban eléggé esős volt. Azonban most már végre van lehetőségünk kimozdulni otthonról. Az ország számos pontján találhatunk magunknak szimpatikus elfoglaltságot. Ebben a cikkben, már elmúlt vagy közelgő nyári programok közül szeretnék nektek egy-kettőt kiemelni.
  Nem egyszerű választanunk, a bőség zavarát kell leküzdenünk, annyi lehetőség van országszerte. Én kulturális és néprajzi szempontból az egyik legnagyobb eseménnyel kezdeném, ami nem más, mint a Művészetek Völgye elnevezésű rendezvénysorozat. Az első alkalom immár 29 éve került megrendezésre. Hosszú múltra visszatekintő összművészeti fesztivál, ahol 1500 színes programmal várják az oda látogatókat. Számos műfaj képviselteti magát, többek között a könnyű zene, a jazz, a világ-és népzenei műsorok, a színházi előadások, az irodalmi estek, a kézműves mesterek, számos piactér és gasztronómiai élmény várja azokat, akik kellemesen szeretnék eltölteni az idejüket a Balaton-felvidékén. A programokat három helyszínre szervezeték: Kapolcs, Vigánpetend, Taliánördög. A fesztivált 2019.07.19 és 28. között rendezik meg.
  Modern arculattal, autentikus hangulattal egy olyan lehetőséget biztosítanak az esemény szervezői az arra látogatóknak, ami által közelebb tudnak kerülni a magyar hagyományaikhoz. A program területén frappáns elnevezésekkel segítik a fesztiválra érkezők tájékozódását.
  A következő számunkra kedves esemény tavaly kezdte meg hódító útját, idén ismét megrendezésre került az örvényeshegyi piknik fesztivál. A helyszín egy mesebeli helyen, Zalacsány-örvényhegyesen került megrendezésre, 2019. május 24-26. között. A háromnapos eseményen zenei, színházi és irodalmi programokkal szórakoztatták az ide látogatókat. Csokonai Vitéz Mihály neve juthat eszünkbe a kezdeményezésről, aki szintén azt a szellemiséget adta tovább, hogy az ember és a kultúra igazán a természetben tud egyé válni. A rendezvény legprominensebb személy idén az olasz Mario Biondi soul és dzsesz zene kedvelő volt, aki az első estén lépett fel és ezzel megnyitotta a háromnapos rendezvényt. Rajta kívül fellépett még a Kaláka együttes, Háy Come Back, a Quimby zongoristája, Szilárd, aki egy exkluzív esetét adott több neves előadóval együtt.
 Habár a következő program idén már elmúlt, de a jövőt tekintve érdemes tudni, hogy 2019 júniusában, XVIII. alkalommal rendezték meg Fertődobozon a bodza fesztivált. Néptáncbemutatók, gyerekjáték bemutatók, a bodzával kapcsolatos különböző hagyományok bemutatásával várták a látogatókat. Továbbá istentisztelet és jótékonysági sétafutás is volt, ahol önkéntesen nevezési díjjal bárki részt vehetett.
  A szentendrei skanzen múzeum 2019-ben is várja vendégeit közel 60 hektáros területén. Különböző kézműves műhelyhelyszínekkel, játékkészítési lehetőségekkel a régi paraszti élet mindennapjait szeretnék közelebb hozni a látogatókhoz a múzeum dolgozói. A tárlatvezetések szombatonként ezután is ingyenesek lesznek. A tavalyi évben került sor az erdélyi tájegység alapköveinek lerakására, amivel közelebb szeretnék hozni Erdélyt Magyarországhoz, mind tárgyi, mind pedig szellemi értékében.


  Szerencsére van bőven esemény 2019-re is, aminek igazán örülünk. Számos oldal van, ahol a fentebb említett programokról bővebben is tájékozódhatsz. Kívánunk mindegyikhez kellemes időtöltést és jó szórakozást!


Üdvözlettel:
a Fatálak Birodalma csapata