Blog

Madarak és Fák Napja

Póti Sándor
2020.05.11 10:50
Madarak és Fák Napja

Május 10-én egy igen kedves és hozzánk közel álló eseményeknek a napját ünnepeljük,

ugyanis ezen a jeles napon tartják a Madarak és Fák Napját- immár 118 éve. 1902.május 19-én Párizsban az ökoszisztéma e két meghatározó fajának védelmében Ez az egyik legrégebbi társadalmi kezdeményezés a természet védelmének érdekében, mivel a másik két hasonló és közismertebb napot- A Föld napja és A víz világnapját csupán 50, illetve 27 éve tartják.
                Magyarországon Chernel István ornitológus munkájának eredményeképpen indult el ennek a május 10.-i napnak a megemlékezése. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk a Kárpát-medencében, hogy az állatvilág számos faja képviseli itt magát, így számtalan csodában lehet részünk, akár otthon a saját udvarunkon is.
                Mivel ez a nap elsőkörben a madarak védelmükre hívja fel a figyelmet, így a teljeség igénye nélkül megemlítünk egy pár olyan fajt, amelyekkel ritkábban találkozhatunk a természetben. Ilyen például a Csuszka, a Csilpcsalpfüzike vagy a Sármány. És persze fákból is van jó néhány fajta, amelyekkel sokszor a földrajzi adottságok miatt nem feltétlenül találkozhatunk, például a Berkenye fa, a Puszpáng fa vagy a Tisza fa.
                Az esemény keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület külön programokkal várja az érdeklődőket, de a Duna-Ipoly Nemzeti Park is kedveskedik az odalátogató vendégeknek.
                A fenntarthatóság számunkra is nagyon fontos, így nem régiben mi is felvettük a kapcsolatot az Erdőmentő alapítvány képviselőivel, akikkel közösen minden eladott termék árából egy facsemete ültetésével járulunk hozzá az erdeink bővítéséhez.

Csodás napot!
Fatálak Birodalma csapata