Blog

Kirándulás Erdélyben

Póti Sándor
2019.06.19 10:09
Kirándulás Erdélyben

A következőkben szeretnénk neked bemutatni Erdély olyan tájait ahova mindenképpen érdemes ellátogatni, ha Transzilvániában jársz. képforrás: fehérvartravel.hu

Mi, a sok éves fennállásunk alatt számos meseszép helyet ismertünk meg, ezért úgy gondoltuk, hogy szívesen bemutatnánk neked is ezeket a helyeket.
   Célunk a cikkel az, hogy bemutassuk a mi kedvenc erdélyi helyeinket, azonban fontos említeni, hogy ezeken kívül számtalan csodás hely van még, amit meg tudsz látogatni azon a környéken. Elsőnek Torockóval az Erdélyi-középhegység csücskén fekvő községgel kezdjük. Hosszú múltra visszatekintő község, egykor bányavárosként működött. III. Endre vagy „közismertebb nevén” III. András „utolsó Árpád házi király” székelyeket telepített be a tatárjárás utáni években. A község az évek elteltével a vasgyártás centrumává vált. Érdemes még a torockói Néprajzi Múzeumba ellátogatni, ahol a múzeum ezt több szász éves múltat és eseményeit mutatja be. A házakon jól látszik, hogy a város magáénak tudhatja Erdély jellegzetes építészeti stílusát, a község közepén pedig egy templommal, ami az unitárius stílusban épült fel évszázadokkal ezelőtt. Ha már a város összes látnivalóját megnézted, folytathatod kirándulásodat egy túrával a Székelykő csúcsára.
 Személyes kedvencünk Székelyudvarhely. Ide érdemes átutazni Torockóról, ugyanis a táj szépsége egész oda út alatt teljesen magával ragad. A város Hargita megye székhelye, ami a térség gazdasági és kulturális központja. A székely történelem számos emléke található itt meg. A település legrégebbi emlékhelye Bud vár. Az emlékhely több, mint 600 méter magas, meredek sziklafallal körbevett fennsíkon fekszik. A legenda szerint Attila királyunk testvére Buda építette. Székelyudvarhelyen található még a Borvíz múzeum. Az intézményben a gyógyító hatású szejkefürdői ásványvíz történetével ismerkedhetünk meg. A víz jótékony hatását már a 18. században is ismerték. A múzeumban többek között az ásványvíz korábbi tárolási módjait, a víz hordozásának fajtáit és eszközeit nézhetjük meg. Az ide látogató vendégeknek műemlékekben is akad bőven látnivaló. Ezek közül számunkra legkedvesebbet, a Haberstumpf villát, szeretnék veletek megosztani. Nevét tervezőjéről Haberstumpf Károlyról kapta, aki a 20. század elején építette családjának. A ház stílusát a német eklekticizmus stílusjegyei jellemzik. A város látképét több hasonló épület is gazdagítja. A villa ma már Haáz Rezső magyar etnográfus emlékeit őrzi.
 Az utolsó helyszín, amit bemutatunk nemcsak a környéken híres, hanem világszerte is. A filmiparban egy új stílust megalkotó szerepkört hozott létre. Ez pedig nem más, mint Törcsvár, amit általában Drakula kastélyként ismernek. A Drakula név, III. Vlad Tepes vagyis Karóbahuzó Vladról lett elnevezve. A mai modern román nyelven a dracul ördögöt jelent, ami valószínűsíthetőleg a havasalföldi fejedelem uralkodójáról keringett legendák miatt kerülhetett be a mindennapi nyelvezetbe. Eredetileg a név a draco vagyis „sárkány” szóból ered, ami a Sárkány Lovagrendre utalhat. Ma már nem kell félnünk az egykori uralkodó haragjától, viszont egy kastély múzeum és a közelében található falumúzeum segít megteremteni az egykori középkori hangulatot.


Üdvözlettel:
a Fatálak Birodalma csapata