Fatálak, Fatányérok

Az égerfa a nyírfafélék családjába tartozik. Hazánkban és a Kárpát medencében leggyakrabban előforduló fajtája a mézgás éger és a hamvas éger. A bükkfához hasonlóan ez is lombhullató. Magassága változó 5-25 méter között. Megfelelő talajban akár 100 évig is megél. A vízben gazdag talajt szeretik, ezért inkább folyóvizek, vízgyűjtő területeken, patak partok mellett találkozhatunk vele. Magyarországon  a Dél-Dunántúli területeken és a Nyírségben a lápos területeken gyakrabban előfordul.  A fa érdekessége, hogy virága  levél kihajtása előtt nyílnak. Leginkább vízi építkezéshez, vízvezető csöveket, facipőket, karókat, szivarládákat és persze különböző fa konyhai kiegészítőket csinálnak belőle.

A bükkfa hazánkban is megtalálható . Több fajtája is van, Magyarországon leginkább a közönséges bükk a jellemző . Általában 600 méteres magasságtól lehet vele gyakrabban találkozni.
Természetén fogva , lombhullató . Átlag magassága 25 méter, de akár 40 méteres magasságra is megnő.  A törzs átmérője 60-90 cm . Rendkívül hasznos fafajta. Könnyen megmunkálható bármilyen eszközzel,  késsel vagy hámozással  is . Jól hajlítható, ezért a bútor gyártás egyik alapját képezi. A szára egyenességéből adódóan sok faterméket lehet belőle előállítani, többek között az oldalunkon is megtalálhatóakat.  Érdekessége a fának, hogy természetes élőhelyén próbál a többi fa faj fölé emelkedni, hogy több napfényhez juthasson, így tudja elérni a fent említett magasságot. Viszont, ha eleve napos helyen van, akkor a törzse nem nő meg és az fa elágazásai már alacsonyabban terebélyesednek.

Nézet:
Sorrend: