Blog

Az erdők világnapja

Póti Sándor
2022.03.21 15:10
Az erdők világnapja

Március 21.-én, a csillagászati tavasz kezdetén ünnepeljük a világszerte az erdők világnapját.

 

         A Kárpát- medence közepén, nekünk, méltó helye van ennek a jeles napnak a megünneplésére, hiszen páratlan természeti adottságokkal bír hazánk erdői. A benne található életközösség, ami magában foglalja a talajban élő mikroorganizmusokat, a földfelszínen elő mohákat, gombákat, lágy és fás szárú növényeket és természetesen az ott élő rovar-, madárvilágot   és a vadállományt.  Számos pozitív hatás mellett a legnagyobb részben vállalt a szén-dioxid fogyasztása és oxigén termelésén túl, a Föld vízháztartásának alapvető szabályozója, a legnagyobb szervesanyag-termelőerdőből kikerülő forrása, az egészségnevelő, regeneráló hatása egyedüli és a kulturális, esztétikai hatása pedig nélkülözhetetlen.

          A hazánkban megtalálható erdeink harmada elsődlegesen védelmi funkciót töltenek be. Számos feladat mellett a talajvédelmi erdők, azok amik a meredek lejtőket védik a hirtelen lezúduló csapadéktól. A mezővédő erdők leginkább a szél káros hatásaitól védik a mezőgazdasági termőterületeket.

       A fent említett védelmi funkciókat betöltő erdők egy része, ami természetes, természetszerű és származék erdőink, közel 1,03 millió hektáron találhatóak, ez közel 53 %-ot jelent a teljes erdőterületekre nézve.  A leggyakrabban elforduló erdőtársulásaink egyike a bükkösök. Érdekessége ennek a fafajtának, hogy lombkoronaszintje csaknem zárt és lombos állapotában a ráeső fény 8-10 %-át engedi csak át. Ezenkívül megtalálható még hazánk erdeiben a gyertyános-tölgyes, a cseres-tölgyes, a keményfás ligeterdők, utóbbiak leginkább a folyóink és nagyobb vízfolyásaink mellett alakultak ki. Találkozhatunk még füzes ligeterdőkkel, nemes nyárfás erdőkkel, akácosokkal és lucfenyvesekkel is.

          Az 80’-as 90’-es évek óta egyre nagyobb figyelmet fordítunk a biológia sokszínűség megőrzésére, bár még van min munkálkodnunk.  A Magyarországi erdőterületek 22 %-a van védett területnek nyilvánítva, amelyből 12 000 ha az erdőrezervártum részét képezik, ennek pedig 3 400 ha része fokozottan védett, ahol teljes a fahasználati korlátozás. Az elmúlt évtizedekben megduplázódott az ún. Natura 2000-es területek száma, ami természetes élőhelyek, a vadon élő állat- és növényfajok védelmét hívatott szolgálni.

 

        A méltán híres magyar vadállomány Európa szerte sok vadászt lenyűgöz a táj magával ragadó szépsége mellett. Ahogy gróf Széchenyi Zsigmond az írásos emlékeiben fogalmazta, „A vadászat vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás.”.

    A vadgazdálkodás kiemelt szereppel bír az magyar erdőgazdálkodásban, hiszen olyan vadállományt kell fenntartani, ami az élőhelyet, az erdőt az elviselhető mértéken felül nem károsítja.  A 2020-as adatok alapján, Magyarországon a vadállomány megközelíti az 1,7 milliós egyedszámot. Ezért a vaddal való gazdálkodás nagy szakértelmet, felelősséget és tervszerűséget igénylő hivatással jár.

 

A fa - a legsokoldalúbb anyag

         A fa éltében meghatározó részét képzik a környezetünknek, holtában pedig már évezredek óta az épített világunk fontos alapanyaga. Szinte felsorolhatatlan a felhasználási területei egészen a napjainkig, nem beszélve a 19.század végéig, ahol a vízi- és szárazföldijárművek elsődleges alapanyaga volt. Ezenkívül az építőanyagként mind a mai napig fontos szerepet tölt be. Könnyű, mégis nagy szilárdságú, tizenkétszer jobban szigetel, mint a beton és négyszázszor jobban, mint az acél. Tapintása természetes, színe, rajzolata változatos és összetéveszthetetlenül egyedi. Jelenléte környezetének kellemes hőérzetet nyújt.

          
                                                                                                                                                                                                                                                                           forrás: www.oee.hu

  

Fenntarthatóság és növekedés

           A fenntartható erdőgazdálkodás feladata, hogy biztosítsa az erdő, mint természeti tényezőktől és emberi beavatkozásoktól függő életközösség és élőhely fennmaradását, gyarapodását, továbbá az erdő hármas funkciójának, azaz a környezetre, társadalomra, valamint a gazdaságra gyakorolt hatásának kiteljesedését.

          A hazai erdőélőfakészlet folyamatosan gyarapszik, közel 4 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg, ami a kimagaslóan hozzájárul a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklődéséhez. Továbbá az elmúlt években sikeresen megvalósult 5000 hektáros erdőtelepítései is ezt a célt szolgálják.

          Az ökológia gazdálkodás a fent említett legfontosabb feladatain túl, közel 1 millió állampolgárnak nyújt közvetlenül anyagi szolgálatást.

         Az erdők a természeti értékek, a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bírnak, így a teljes erdőterület 22%-a áll valamilyen szintű természetvédelmi oltalom alatt. Közel száz év alatt sikerült a magyarországi erdőterületeket megduplázni, ami ma már meghaladja a 2 millió hektárt. Az erdőtelepítések során a korábban erdővel nem borított területeken (pl. mezőgazdasági terület, rét stb.) hoznak létre erdőt, mint ahogyan ezt az Erdőmentők alapítvány munkatársai is teszik már hosszú évek óta. A fásításkor fasorokat, facsoportokat, erdősávokat telepítenek elsősorban védelmi (út, település stb.) célzattal.

         Az Erdőmentő alapítvány munkáját mi magunk is - ezáltal ti is - támogatjuk lassan negyedik éve. Az általatok megvásárolt termékekből hozzávetőlegesen egy facsemete elültetést tudjuk szolgálni. Ez egy apró lépés, de hisszük, hogy nem nagy dolgokat kell megtennünk nap, mint nap, hanem ezekkel a kis lépésekkel, hosszútávon fenntarthatóvá tudjuk tenni azt, amit az unokáinktól kölcsön kaptunk.