Blog

Asztali etikett

Póti Sándor
2019.09.19 14:39
Asztali etikett

Legyen szó nagyobb közösségi eseményekről, gálákról vagy csak baráti, családi összejövetelekről a vendégek fogadása és az étkező asztal meelelő terítése szükségszerű a jó hangulathoz.

A Fatálak Birodalma fából készült tárgyakat ajánl, de fontos ismerni az asztal terítésének helyes módját.

Persze az első nagyszerű ötlet hogy a www.fatalak.hu –ról rendelünk valami ízléses készletet, de azért egy kicsit nyissuk meg a lehetőségek tárházát és nézzük meg, hogyan is van az asztali etikett.

Nem szükséges a sokat emlegetett brit tudósok szakértelmére hagyatkoznunk ahhoz, hogy megállapítsuk: az esztétikusan megterített asztal emeli az este fényét.

Manapság az élénkebb színek használata is elfogadott, de fontos emlékeznünk arra, hogy a fehér szín teszi elegánssá a terített asztalt.

Ha szabályokat kellene megfogalmaznunk, érdemes az asztal méretére vonatkozó aranyszabállyal kezdenünk. A kényelmes étkezéshez egy 60 cm hosszú és 40 cm széles asztalra van szükségünk. Az előbb említett méretekkel azt is elérjük, hogy ha mi magunk tálalunk, akkor kényelmesen elférünk a vendégek között.

Az etikett szerint (és ha a fogások is indokolják) összesen maximum 9 evőeszközt rakhatunk ki egy főnek. Jobboldalra két kés, halkés és a kanál, baloldalra két villa és halvilla, felülre pedig egy desszertes villát és a desszertes kanalat helyezzünk.

Az evőeszközöket kívülről befelé haladva használjuk étkezéskor. Az egy kézzel használható evőeszközök legtöbbször jobb oldalt, mint például a vizes- vagy borospohár, a kanál vagy a kés. Ahány fogás lesz, annyi különböző evőeszközt rakjunk ki, mert ugye azért egy pacalpörkölt után ugyanazzal az evőeszközzel somlóit enni nem túl harmonikus.

Lényeg a lényegben, hogy fogásonként külön evőeszközt kell biztosítani vendégeinknek, ami azt a célt szolgálja, hogy mindig tiszta kanállal, villával vagy késsel kóstolhassák meg a következő ételt.

A kisebb tálakat – amelyek a savanyúságot, kompótot vagy kenyeret kínálnak – a tányér bal oldala felé helyezzük. A levest illetve italokat jobb oldalról, minden mást pedig baloldalról szervírozzuk.

Az emberek egy része úgy gondolja, hogy a rövid ujjú ing nem illik semmilyen alkalomhoz, amivel sokan nem értenek egyet. Azonban az biztos, hogy étkezésekkor a felszolgált kenyérszeletbe nem illik beleharapni. Ha levest eszünk, ügyeljünk arra, hogy a végén ne kaparjuk a tányér alját a kanállal.

Ezek a hangok egy kovácsműhelyben a szorgalmas munkát jelzik, vendégségben azonban illetlenségnek számítanak. Fontos az is, hogy ne emeljük meg a mélytányért. A leves elfogyasztására vonatkozó utolsó tippünk az, hogy ne hajolunk közvetlen a tányér felé, hanem kisebb adagot merítsünk és egyenes vonalú egyenletes mozgással emeljük a szánkhoz.

Amennyiben nincs tányérszerviz és így magunk szedünk a felszolgált ételekből, figyeljünk arra, hogy ne szedjük tele tányérunkat. Inkább többször szedjük kisebb adagokat.      

Elsősorban ezeket az asztali szabályokat szerettük volna kiemelni a teljesség igénye nélkül. Persze vannak még más előírások is, de ezeket a fentebb leírt alapszabályokat betartva, számos kellemetlen szituációt elkerülhetünk. Ha úgy gondolod, hogy ezek a szabályok a családi/baráti összejöveteleitekhez nem fontosak, akkor csak böngészd a Fatálak Birodalmát és válasz egyedi, kézzel készített termékeink közül.

Üdvözlettel:

A Fatálak Birodalma csapata