Blog

A cél 100 millió!

Póti Sándor
2021.11.26 15:30
A cél 100 millió!

Jelentős lépés a tudatosság felé.

   

Ennyi fa elültetését tűzte ki célul a Mastercard közreműködésével létrejött Priceless Planet Kolaíciója, ami a faültetés mellett a Föld legsérülékenyebb területeit is szeretné rekultiválni.

A bolygónkon elhatalmasodott szén-dioxid mennyiség megkötésére az egyik legcélszerűbb megoldás az erdőtelepítés, ami ezáltal a globális éghajlatváltozásra is pozitív hatással tud lenni.

Ma már sajnos, sokszor az unalomig hallhatjuk a klímaváltozásról szóló párbeszédeket, vitákat, egyet nem értéseket. Az emberek egyre nagyobb belátással vannak a téma súlyosságában, a világ vezetői azonban még váratnak magukra.  Ugyanakkor a hajlandóság látszani vélik. Idén 26. alkalommal vette kezdetét az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye (UNFCCC), ahol 3 fő eredményt értek el:

  • a fejlődő országoknak szánt források növelése az éghajlatváltozás kezelése érdekében
  • a globális metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalás bevezetése
  • a párizsi szabálykönyv véglegesítése

Ezek a politikai tettek, amik sarkalni tudják az olyan vállalatokat, mint a Mastercard, hogy ők is megtegyék azokat az lépéseket, amivel egy élhetőbb világot tudunk majd magunk után hagyni a következő generációknak.

A Priceless Planet Kolaíció fő feladatának azt tűzte ki, hogy olyan erdőterületeket rehabilitáljanak, amik a legnagyobb pozitív hatással tudnak lenni a globális éghajlatunkra.  A koalíció két neves szervezettel, a Conservation International és a World Resources Institute vezetésével, egy olyan tudományos módszertanokra és hosszútávú nyomon követési rendszerekre akarja kiépíteni a kezdeményezést, amivel kézzelfogható eredményeket lehet majd foganatosítani.  
Az CI közel 6 millió négyzetkilométernyi szárazföldet és tengert segítettek megvédeni eddig közel 40 éves fennállásuk alatt, a WRI-nak pedig több, mint 1000 szakértője dolgozik olyan ötletek és célok megvalósításán, amik a globális klímára, a közösségre és a biológiai sokszínűségre nézve is pozitív hatást gyakorolhatnak.

A Priceless Planet Kolaíció munkáját a Független Tanácsadói Testület fogja irányítani.  A testület vezetője Dr. Bo Lidegaard politikai tanácsadó, klímatárgyaló. Közel húsz évig dolgozott a dán külügyminiszter mellett, majd a Miniszterelnöki Hivatal munkatársaként fejezte be közszolgálati pályafutását, 2011 óta a londoni Macro Advisory Partners ügyvezető igazgatója. Számos könyvet írt a kortárs történelem témában.

A Fatálak Birodalma csapata elkötelezett támogatója a társadalmi fenntarthatóságnak. Több száz facsemete elültetéséhez tudtunk már hozzájárulni az évek során, aminek a közreműködésében az Erdőmentők alapítvány szorosan részt vesz. Többek között, nekik is köszönhetően Magyarország is hozzájárul, ahhoz a sokrétű globális kezdeményezésekhez, amiben a fent említett szervezetek és Mastercard is részt vesz.

A kezdeményezés egyik fő magyarországi támogatója az OTP Bank, aki 100 000 euróval járult hozzá ehhez a nagyszerű munkához, amit a Priceless Planet Kolaíció fog elvégezni az elkövetkezendő években. Természetesen mi magunk, a Fatálak Birodalma is adományozott egy kisebb összeget ezen törekvések érdekében.

Bízunk abban, hogy neked is meghoztuk a motivációdat egy kis társdalami felelősségvállaláskodásra. Kattints a linkre, ahol az adományozás lehetősége mellett további információkat is találsz.

Faültetésre fel!:)

https://www.mastercard.hu/hu-hu/ismerj-meg-minket/vallalati-fenntarthatosag/priceless-planet.html